Ce este Via Mariae?
Cale turistică și de pelerinaj prin Europa Centrală
Via Mariae este mai mult decât o cale turistică, mai mult decât un pelerinaj, mai mult decât un program valoros, mai mult decât un set de valori, mai mult decât calea autocunoașterii, mai mult decât o nouă viziune, mai mult decât un mod de viață ecologic-conștient, mai mult decât bună companie, mai mult decât cultură, mai mult decât sacralitate, mai mult decât o ofertă turistică, mai mult decât o experiență spirituală, mai mult decât descoperirea Europei Centrale, mai mult decât formarea imaginii de țară, mai mult decât 1400km.
Via Mariae (Calea Preasfintei Fecioare Maria) reprezintă o REȚEA DE CĂI TURISTICE ȘI DE PELERINAJ în curs de devenire, axul principal legând sanctuarele mariane MARIAZELL (Austria) de ŞUMULEU-CIUC.
Traseul de circa 1400 km se poate străbate pe jos în 60 de zile. Acesta se va putea parcurge integral sau parţial, ÎN GRUP sau INDIVIDUAl, în principiu PE JOS, dar şi cu BICICLETA, fiind marcat cu indicatoare şi marcaje turistice. Ghidul pelerinului, cuprinzând hărţi detaliate, va menţiona posibilități de CAZARE. Parcurgând traseul, pelerinii vor primi VIZE și MĂRGELE personalizate din care îşi vor putea forma propriul rozariu, după parcurgerea întregului traseu.
Axul EST-VEST va fi intersectat de unul nord-sud, REZULTĂND o CRUCE ce străbate Europa Centrală, la care se vor conecta trasee colaterale legând diverse CENTRE DE PELERINAJ, monumente ale naturii, respectiv valori culturale şi istorice.
Pășind pe calea pelerinajului, marile întrebări ale existenţei pot deveni o experienţă personală. Cu toate că tehnica și știința au devenit parte integrantă a vieții cotidiene, interesul faţă de sensul existenţei a rămas la fel de important ca și în trecut. Cercetăm în profunzime fenomenele și ne căutăm pe noi înșine. Calea Preasfintei Fecioare Maria se va înfăptui în cele din urmă nu în exterior, ci în sufletele noastre, ale fiecăruia dintre noi.
CARACTERISTICILE VIA MARIAE
Reţea de drumuri prin 7 ţări
Cale pentru drumeţii, accesibil şi cicliştilor
Accesibil în ambele sensuri şi prin părţi
Cale accesibilă în grup sau individual
Program spiritual pentru comunităţi
Prezintă centre de pelerinaj şi de interes cultural-istoric
Puncte de cazare şi de servicii acreditate
Îmbinarea iniţiativelor locale şi regionale
Portal internet pentru informare
Ghidul pelerinului alte broşuri
Sistem uniform de marcare
Descrierea completă şi amănunţită a traseului
Fundamentele Via Mariae
conservarea şi transmiterea valorilor creştine generaţiilor viitoare
promovarea valorilor cultural-religioase din Europa Centrală în întreaga lume
realizarea unei rețele de pelerinaj de înaltă tinută şi deplină siguranță pentru cei aflați în căutarea valorilor spirituale şi a unei armonii străine de spiritul lumli cotidiene.
Via Mariae — creatoare de valori:
ne ajută să ne apropiem de Dumnezeu de înşine
oferă posibilitatea de a descoperi valorile creştine
ameliorează relațiile sociale, favorizează cunoaşterea reciprocă şi toleranța
ajută la reconcilierea popoarelor din centrul Europei care au o istorie zbuciumată, dar totodată şi o aspiratie profundă pentru pace, iubire şi înțelegere reciprocă
Ce am realizat până în prezent?
În perioada 2006-2008, treptat a fost parcurs tot traseul intre Mariazell şi Sumuleu-Cluc. Pe parcursul acestor deplasări am pus baza relaţiilor cu localnicii, am cules date locale şi am dobândit experientă, s-au explorat traseele şi drumurile, acestea fiind înregistrate cu ajutorul sistemelor de navigaţie. În 2009 am demarat fixarea şi chiar marcarea cu marcaje turistice a traseului, în unele porţiuni (vizibile şi descărcabile de pe pagina WEB: www.openmaps.eu).
În România, pentru realizarea „Via Mariae” am încheiat parteneriate cu două organizaţii cu tradiţie:
Societatea Carpatină Ardeleană – o asociaţie non-profit de 120 de ani, reînființată în 1991 – cu activitate în domeniul turismului şi al protecţiei mediului; respectiv
Organizaţia Caritas Alba-lulia, organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, care din 1990 derulează proiecte complexe în domeniul asistenţei sociale în 6 judeţe din centrul ţării.
Prin intermediul acestora am început în anul 2010 realizarea rutei Via Mariae pe teritoriul ţării noastre, în 2011 începându-se şi marcarea efectivă.
Contribuiţi la realizarea proiectului cu 2% din impozitul pe salarii sau 20% din impozitul pe profit al firmei D-voastră!
Societatea Carpatină Ardeleană – CU1: 4960082 cont: R053 BTRL 0130 1205 E315 20XX
Caritas Alba lulia , CUl: 4562770 cont: R062 RNCB 0003 0015 6949 0009
CONTACT:
Asociaţia de Utilitate Publică „Via Mariae” Veszprem – Ungaria www.mariaut.hu; e-mail: info@mariaut.hu
Attila PETERFI – coordonator proiect, director logistică Caritas Alba-lulia, tel./fax: 0266-371813, 0744-639138
www.caritas-ab.ro; e-mall: attila.peterfi@caritas-ab.ro
Sandor MOLNAR – coordonator Asociatia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita; Miercurea-Ciuc, tel: 0741 – 258156
Tamas HAVAS – coordonator proiect Societatea Carpatină Ardeleană Satu Mare, tel.: 0361-804710; 0788-303320
e-mall: viamaria@eke.ma adresă poştală: S.C.A., C.P. 1/ 41, 400750 Cluj www.eke.ma