Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Prezentare generală

Comuna Carastelec este formată din localitatea Carastelec, reședința de comună și satul Dumuslău. Localitatea Carastelec este atestată documentar în anul 1241 sub numele de “Kaloztelek”, iar satul Dumuslău este menționat în diverse documente încă din anuk 1418 sub denumirea de “Domozlo”. Din documente reiese că satul Carastelec a avut următoarele denumiri de-alungul timpului:

1241 Kaloztelek, 1338 Kalasztelek, 1477 Kálóztheleke, 1481 Kálozthelek, 1584 Kaluttheleke, 1609-ben Karaztelke, 1679-ben Karasztelek, de atunci și până în prezent păstrând această denumire.

Situându-se în nord-vestul României, județul Sălaj este situat în vecinătatea regiunilor Transilvania și Partium.  Are ca vecini la nord județele Satu -Mare şi Maramureş, la vest şi sud-vest judeţul Bihor, şi la sud-est județul Cluj. Municipiul Zalău se găseşte în centrul judeţului, fiind  reședința administrativă a județului. Din punct de vedere geografic, județul Sălaj este o zonă cu dealuri şi văi de-a lungul râurilor Almăj, Agrij, Someş, Crasna şi Barcău. Munții sunt reprezentaţi în sud-vest de două ramificaţii ale Munților Apuseni, vârfurile Meseş şi Plopiş. Depresiunile ocupă o parte însemnată din teritoriul judeţului, fiind zone agricole importante cu numeroase aşezări.

Comuna Carastelec este situată în partea de nord-vest a judeţului Sălaj, la 47 km distanţă de municipiul Zalău şi la 18 km distanţă de municipiul Şimleu Silvaniei. Comunele vecine sunt: Camăr în partea de Vest, Măeriște în partea de Nord-Est, Bobota în partea de Nord, Ipp în partea de Sud-Vest.. Accesul în comună se face pe DJ 110, DC-100, la 20 km distanţă de viitoarea autostradă. Comuna este formată din următoarele localităţi: Carastelec – reședință de comună și satul Dumuslău. Satul Carastelec este atestat documentar în anul 1241 sub numele de “Kaloztelek”, iar satul Dumuslău este amintit în documente încă din anul 1418 sub denumirea de “Domozlo”. Fiind o comună în continuă dezvoltare, cu gospodării îngrijite, specifice satelor cu populație majoritară maghiară, alături de tradițiile şi obiceiurile bine păstrate aici, fac din Carastelec un areal atractiv din punct de vedere turistic. Cultivarea viței de vie a făcut posibilă remarcarea comunei şi a locuitorilor acesteia.

Ultima actualizare:19:47 | 5.12.2024

Sari la conținut