Obiective turistice

BISERICI

Biserica Romano Catolică din Carastelec a fost construită inițial în anii 1772-1782 din bunăvoința reginei Maria Terezia, mai apoi reconstruită în anul 1818. Planul bisericii de astăzi a luat naștere la începutul secolului XX, finalizarea construcțiilor având loc în anul 1914. Încă de pe vremea primei construcții, altarul principal al bisericii a fost închinată în numele Sfintei Cruci. Comunitatea creștină a purtat mai departe acest simbol al credinței, astfel biserica de astăzi poartă numele de Biserica Înălțarea Sfintei Cruci.

Biserica închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil din Dumuslău a fost ridicată între anii 1932- 1934, având ca precedent Biserica de lemn greco-catolică construită în 1792. Reconstruirea bisericii a fost realizată de către comunitatea greco-catolică din Dumuslău, care în anul 1934 număra 415 creștini, aparținând Parohiei greco-catolice din Doh.

PELERINAJ

VIA MARIAE este mai mult decât o cale turistică, un pelerinaj sau un program valoros. Reprezintă un set de valori, o viziune și un mod de viață, o cale a autocunoașterii într-un context spiritual religios. Pășind pe calea pelerinajului, marile întrebări ale existenţei pot deveni o experienţă personală. Cu toate că tehnica și știința au devenit parte integrantă a vieții cotidiene, interesul faţă de sensul existenţei a rămas la fel de important ca și în trecut. Cercetăm în profunzime fenomenele și ne căutăm pe noi înșine. Calea Preasfintei Fecioare Maria se va înfăptui în cele din urmă nu în exterior, ci în sufletele noastre, ale fiecăruia dintre noi.

Traseul se poate străbate pe jos în 60 de zile. Cu posibilitatea de a-o parcurge integral sau parţial, în grup sau individual, în principiu pe jos, dar şi cu bicicleta, calea de pelerinaj este marcată cu indicatoare şi marcaje turistice. Ghidul pelerinului cuprinde descrierea traseului și hărţi detaliate, menționând și posibilități de cazare. Parcurgând traseul, pelerinii vor primi vize și mărgele personalizate din care îşi vor putea forma propriul rozariu, după parcurgerea întregului traseu.

Biserica noastră reprezintă un punct de staționare al traseului din România, unde an de an primim pelerini cu sufletul cald pentru un scurt popas.

Despre calea de pelerinaj, traseele din România, tipuri de pelerinaj și contact puteți citi mai multe aici!

RECREERE

Pescăria “Ficánka” din Carastelec este situat lângă drumul DC100, între comunele Carastelec şi Camar. Lacul de pescuit, cu o suprafață de 1 ha, este situat la 1 km distanţă de centrul comunei. Există trei căsuțe pentru cazare, teren pentru camping, locuri amenajate pentru grătare, apă potabilă, băncuţe şi terase amenajate în umbra copacilor. Speciile de peşti care populează apele lacului sunt: amur, crap, caras, fitofag, somn african, lin, plătici etc. Zona este un loc ideal pentru pescuit și pentru recreere.

Informații de contact aici!

Recreere plăcută vă dorim!

VITICULTURĂ

Viticultura din Carastelec are origini istorice. Conform unor documente scrise din 1650 Sophia Bathori a reconstruit biserica săteancă, oferind ca și resursă pădure și vii din propria moștenire. Cultivarea strugurilor în Carastelec este atestată și de cartarea topografică iozefină din 1770.

     Crama de Spumante Carastelec a fost înființată în 2011, atunci când teritoriul de 22 hectare a fost plantat cu soiurile de struguri specific alese pentru șampanizare: Fetească Regală, Riesling de Rhin și Pinot Noir. Această zonă face parte din cea mai veche, și renumită regiune viticolă din România, numită încă de pe vremuri Crișana.

Calitatea solului și climatului aparte, proprietățile soiurilor alese, și tehnologiile avansate de producție folosite au adus cramei multe premii și recunoștință profesională încă din 2017. Prima medalie de aur a fost câștigată la The Champagne and Sparkling Wine World Championship 2018 (CSWWC) datorită ediției Carassia Blanc de Blancs Future Release, din recolta 2015, din seria spumantelor Carassia. Medalia de aur este prima, nu doar pentru cramă ci și la nivel de Transilvania și România. Aceeași ediție a competiției internaționale, destinată exclusiv vinurilor spumante și șampaniilor, a adus cramei trofeul “Rising Star” – premiu al producătorilor de clasă înaltă, de nivel internațional.

   Domeniile Agoston întinse pe dealurile prielnice viticulturii din Carastelec, spun povestea unei familii de sălăjeni cu dragoste pentru agricultură și viticultură. Experiența și energia lui Zsolt Agoston, inițiatorul afacerii, împreună cu cunoștințele de specialitate și ambiția fiului său, Krisztian Agoston, au transformat plantația relativ tânără, înființată în 2016, într-un producător respectat în zona cu tradiție a vinurilor silvane. Soiurile de struguri Chardonnay, Fetească neagră, Fetească regală 21, Merlot, Muscat Ottonel, Pinot noir, Syrah, Traminer roz, sunt apreciate atât pentru producția de struguri de masă, cât și pentru vinul de calitate superioară, apreciat de specialiști.

Sari la conținut